به گزارش خزرفوری فاضلاب شهر رشت سالهاست که تبدیل به یک معضل جدی برای شهروندان شده است و با بارش باران بلافاصله فاضلاب وارد کوچه و خیابان میشود و عبور و تردد را برای مردم مشکل میکند! بفرمایید آیا این یک مشکل فنی است و نیاز به مهندس خبره دارد یا چنین مشکلی طبیعی است؟ […]
فاضلاب شهر رشت سالهاست که تبدیل به یک معضل جدی برای شهروندان شده است و با بارش باران بلافاصله فاضلاب وارد کوچه و خیابان میشود و عبور و تردد را برای مردم مشکل میکند! بفرمایید آیا این یک مشکل فنی است و نیاز به مهندس خبره دارد یا چنین مشکلی طبیعی است؟ شهرداری چه نقشی در حل این معضل دارد؟
بله به هر حال برای لولهکشیها حتما باید یک نظر فنیِ دقیق وجود داشته باشد چون این ترازی را که از ته کوچه به سر کوچه وجود دارد باید با هم همخوانی داشته باشد، اگر ته کوچه پَست باشد اگو به ته کوچه برمیگردد! باید حداقل دوربین بزنند تا شیب مناسب را برای فاضلاب پیدا کنند، همانطور که مستحضرید فاضلاب اصلا ربطی به شهرداری ندارد! عمدهی مشکلات ما هم در شهر که شهروندان با اون دست به گریبان هستند بابت همین فاضلابی است که ساماندهی نشده و ما نمیتوانیم خدماتی به مردم ارائه کنیم،همین کوچهها رو نمیتوانیم آسفالت کنیم چون فاضلاب ندارند!
طرح فاضلابی مطرح شده با نام «فاضلاب بهداشتی» که از چند محله شروع شده است و بودجه کشوری برای آن درنظر گرفتهاند و از محله فخب شروع شده تا سیاه اسطلخ و قسمتی از پَستک را پوشش میدهد و در مجموع نقطههایی از شهر که کم برخوردارتر هستند را پوشش میدهد و این پروژه از یک ماه پیش شروع شده است و پایلوتش را از فخب شروع کردند!
همان که در ابتدا گفتم را تکرار میکنم ،بیشتر مشکلات ما بخاطر فاضلاب است و نمیتوانیم خدماتی به شهروندان ارائه کنیم.
همانطور که مستحضرید ،محلههایی از منطقه سه رشت فاضلاب ندارند مانند محلههای آزاد و آج بیشه و فاضلابشان به آبهای سطحی متصل شده است(مثل فاضلاب رو بازِ کوچه خونگرم) و با گرمای هوا باعث ایجاد بوی نامطبوعی در محیط میشود!
به یاد دارم در دوران جناب علوی برای حل این مشکل اقدام کردند و همچنین قرار شد تا حدود ۳۰درصد از مبلغ پروژه را از موسسهای کمک بگیرند!
راهکار حل این مشکل چیست؟ و آیا شهرداری میتواند برای حل این مشکل ورود کند؟
همانطور که عرض کردید، کانالی در این محل وجود دارد و فاضلاب به آن وارد میشود و اتفاقا خواستیم این موضوع را پیگیری کنیم،ولی جلوی ما را گرفتند و گفتند این کانال نباید رو بسته باشد ولی ما هنوز پیگیر هستنیم که اگر امکانش وجود داشته باشد خودمان این کار را انجام بدهیم و اگر مبلغی هم نگرفتیم سعی میکنیم خودمان این معضل را حل کنیم.
بنظرتون امیدی از سازمان آب و فاضلاب است تا آنها این وضعیت را بهبود ببخشند؟!
بعید میدانم! چون آبفا پولی ندارد! و من شنیدهام حقوق کارکنانش حدود چهار پنج ماه است که پرداخت نشده!
مردم میدانند بودجهای جهانی برای حل آبهای سطحی رشت درنظر گرفته شده بود و نقل محافل است که این بودجه به هدر رفته است! آیا از نتیجهی آن اطلاع دارید؟! و اینکه بعضی از آبهای سطحی به یکدیگر متصل نیستند و دلیل آن چیست؟
این پروژه برای چند سال پیش است و پایلوتش را در رشت احداث شد، به این علت که رشت، شهر باران است و سابقه آب گرفتگی داشته این پروژه را آمدند و انجام دادند و همه را در زمان مشخصی باید انجام میدادند تا همهی آبهای سطحی به هم متصل شوند، متاسفانه بخشبندی کردند و همه هم میدانند که خیلی از آبهای سطحی به یکدیگر متصل نیستند!
برنامهی فاضلاب شهری را هم با بودجه دولتی که حدود ۱۵۰۰میلیارد تومان است برای شهر رشت در نظر گرفتند و قراردادش را بستهاند، بیشتر مناطق شهر فاضلاب دارند و این پروسه هم ۳۶ماهه است که از فخب شروع شده! و به تازگی شروع شده است و تصفیه خانه را در فخب احداث کردند تا فاضلاب شهر ما که به رودخانهها متصل است به تصفیه خانه برود.
متاسفانه بعضی از مناطق که فاضلاب ندارند، فاضلاب را به آبهای سطحی متصل میکنند و در نهایت به رودخانه ریخته میشود که البته این کار غیرقانونی است.
پروژه آبهای سطحی در کنار فاضلاب باید انجام شود و شهرداری کار خودش را انجام داده ولی فاضلاب که نیست بعضی از وقتا میبینید غیرقانونی متصل کردند به اگو و به جای اگو دارند استفاده میکنند.
در طی جلساتی که با آبفا داشتهاید آیا راهکاری برای حل مشکل آب و فاضلاب شهر رشت ارائه کردهاند؟
بودجهاش را ندارند! حتی ما به آنان گفتیم که در تجهزیات لُجستیک از پروژههای شما پشتیانی میکنیم و خیلی هم از این بابت درگیریم،مثل آدمی هستیم که عزیزش در دستانش پرپر میشود و هیچ کاری از دستش بر نمیآید! نمیتوانیم برای محلهای فاضلاب احداث کنیم و اگر هم بخواهیم چنین کاری کنیم، باید مبالغ زیادی درنظر بگیریم مثلا تعداد خانوار در منطقهای به شکلی است که باید ۲۰میلیارد برایشان هزینه کنیم!
مشکلات سازمان آبفا از زمانی شروع شد که آمدند روستایی و شهری را با یکدیگر به این وضعیت درآوردند، یک مقداری آب و فاضلاب با مشکلات مالی مواجه شده است و از نظر بودجه نمیتوانند جوابگو باشند!
اگر به حاشیه رودخانه زرجوب مراجعه کرده باشید، بطور مثال محله ساغریسازان! متوجه لولههای بزرگی میشوید که فاضلاب را به داخل زرجوب میریزند و شکل بسیار بدی دارند!! طرحی که جناب رضویان ارائه کردند تا فاضلاب خارج از محدوده شهری ریخته شود، بنظرتان تا چه اندازه میتواند کمک کند؟
اصلا چرا ریخته شود؟ اگر به رودبارتان مراجعه کنید لولههای بزرگی را میبینید که وصل است و اگو ریخته میشود و اینکه گفته میشود زرجوب قابل اصلاح نیست بخاطر همین فاضلابهاست و هماکنون سطح آب پایین آمده و تمام شهر و تمام رودخانهها بوی وحشتناکی در محیط پخش میکنند و آب کم شده و همه جای شهر این بوی نامطبوع را احساس میکنید و همین کاری که در زیر پل توحید انجام دادند برای این است تا فاضلاب بهداشتی به سمت تصفیهخانه هدایت شوند، تنها راهش همین است!
مثلا لوله بزاریم و فاضلاب از زیر آب دربیاد چه فرقی میکند؟ بگذاریم در معرض دید مردم باشد تا حداقل ببینند و اعتراضی کنند تا مسئولین مربوطه بشنوند و دست بجنبانند، از نظر ظاهری بله، تغییری ایجاد میشود! ولی ما فعلا به ظاهر کاری نداریم، برای ما نتیجه مهم است و اگر ببینید فاضلابهای صنعتی و بیمارستانها همه به داخل زرجوب ریخته میشود، ریخته شدن فاضلاب بیمارستانی در رودخانه فاجعه است! و بیمارستانها چندسالی هست که در حال احداث تصفیه خانه هستند و بعضی هم در حال بهرهبرداری هستند!
بنظر شما چرا در طی این سالها حرکتی جدی برای حل مشکل فاضلاب نشده است؟ مشکل در تامین بودجه است یا مدیریت؟!
ما در کشوری زندگی میکنیم که هر کسی اگر بگوید بودجه نداریم برای من پذیرفتنی نیست! و آن مطالبهگری که باید از دولت انجام بدهد را انجام ندهد قابل قبول نیست ! بنظر بنده ۸۰درصد مشکلات کشور براثر سوء مدیریت است!
یعنی نمایندگان شهرهای بزرگ بودجه را برای شهرهای خودشان جذب میکنند!؟
من سوالی دارم!؟ چرا یک سری از این معضلات شهر رشت در بعضی از شهرها وجود ندارد؟ شما قطع به یقین بدانید که مطالبهگری مسئولان ما نسبت به بودجه دولتی قابل قبول نیست! یا وقتی اعتباری هم گرفته میشود ،در اینجا نمیتوانند از آن استفاده کنند و در بعضی مواقع، اعتبار هم گرفته شد اما در چندین مورد نتوانستند استفاده کنند! این اسمش سوء مدیریت است! اسمش خیانت است!
در زمانهای زندگی میکنیم که باید برای ۳۰ سال آینده برنامهریزی کنیم به این علت که تا آن زمان جایی در ایران برای سکونت پیدا نمیشود آن هم به علت کمبود آب! چندماه پیش برای شرکت در جلسه شهرسازی به اصفهان رفته بودم ،در اصفهان سالی ۱۲ تا ۲۵ سانتیمتر ساختمانها نشست پیدا میکنند اما باز هم بودجه ها برای اصفهان درنظر گرفته میشود! یعنی هیچ تامینی برای رشت نمیکنند!چندسال بعد جمعیت رشت چند برابر میشود و باید زیرساخت چنین جمعیتی را داشته باشیم!
وقتی جزیرهای شهرسازی میکنیم، آیا برای آینده هم فکری کردهایم؟ وقتی چندینسال بعد جمعیت ما سه برابر میشود باید فاضلاب را بر مبنای جمعیت آینده درنظر بگیریم زیرا اگر چنین نکنیم گریبان شهر ما رو میگیرد!
ما برنامههای بلند مدتی نداریم و برای برنامهریزی هم باید ۲۰سال آینده را در نظر بگیریم،ملاک ما باید جوانان باشند و بدانیم که چه تحویلشان میدهیم!
اینکه به عنوان عضو شورا به آسفالت کردن کوچه و خیابان افتخار کنیم در واقع کاری برای مردم نکردهایم و این هم یک مرهم موقتی است نه دائمی!
آیا سازمان آبفا و آب منطقهای میتوانند در خصوص بخشی از وظایفشان به شهرداری حق انتفاع بدهند؟! زیرا آن طور که پیداست آبفا نمیتواند به بخشب از وظایفش عمل کند ؟! آیا چنین میلی در شهرداری وجود دارد؟ مثل جنگل حاشیهای که در کنار رودهای زرجوب و گوهررود ایجاد شده است! و هرروز هم بر وسعتش افزوده میشود! چند ماه پیش متوجه شدم که حاشیه زرجوب را در کنار بازارچه تختی پاکسازی کردند، منتها برای قسمتهای دیگر شهر چنین کاری را انجام ندادهاند! چنین کاری جزو وظایف سازمان آب منطقهای است بنظر شما شهرداری میتواند با گرفتن حق انتفاع این معضل را برطرف کند؟!
اگر ما قصد داریم یک شهری، یک استانی، یک کشوری داشته باشیم که همهی موضوعات بر طبق روال پیشبرود! شما مطمئن باشید شهرداری به تنهایی قادر نیست تا همهی معضلات را حل کند.
اتحاد بین ادارات دولتی و همسو کردنها باید شکل بگیرد. ما آسفالت میکنیم روز بعد اداره گاز شروع به کندن آن میکند! بعد ۲۰سال یک گوشهای را آسفالت میکنیم و بعد آبفا برای لولهگذاری آن را میکند! این وضعیت نباید ادامه پیدا کند، هیچ هماهنگی بین دستگاهها نیست و تا هماهنگی بین دستگاهها نباشد و یک دل و یک صدا نباشیم اتفاق مثبتی نمیافتد!
با پیگیریهای جناب دادستان و آقای شهردار خیابان ژ۵ به احتمال زیاد تا پایان سال افتتاح میشود و از آج بیشه تا احمدگوراب را به همدیگر متصل میکند! و دوتا لاین ۲۰متری دارد! ولی در حال حاضر یک بخش از آن را انجام میدهند و تا مهر و آبان ماه یک طرفش را تحویل میدهند یعنی از هلال احمر تا بعد از تختهپل، تحویل داده میشود.
در مجموع بین دستگاههای اجرایی شهر باید هماهنگی صورت بگیرد و هر چه زودتر این اتفاق بیافتد به نفع مردم شهر است.
خیلی ممنون از شما برای وقتتون،انشاءالله در سایهی همکاری و همدلی مسئولین شهری از این وضعیت خارج شویم.
انشاءالله در مسیر درستی قرار داریم.