به گزارش خزرفوری بسم الله الرحمن الرحیم ، عرض سلام خدمت جناب عباس نژاد ، رییس کمیسیون تازه تاسیس شهرسازی و معماری شورای شهر رشت، و تشکر می‌کنم بابت وقتی که درنظر گرفتید. بفرمایید چه زمانی کمبود کمیسیون شهرسازی و معماری در شورای شهر احساس شد؟ و آیا این پیشنهاد از سمت شما بود یا […]

به گزارش خزرفوری

بسم الله الرحمن الرحیم ، عرض سلام خدمت جناب عباس نژاد ، رییس کمیسیون تازه تاسیس شهرسازی و معماری شورای شهر رشت، و تشکر می‌کنم بابت وقتی که درنظر گرفتید.

بفرمایید چه زمانی کمبود کمیسیون شهرسازی و معماری در شورای شهر احساس شد؟ و آیا این پیشنهاد از سمت شما بود یا عضو دیگری از شورا؟
بسم الله الرحمن الرحیم ،خب همانطور که مستحضرید بزرگترین محور و موضوعات شهرداری در حوزه‌ی شهرسازی است، اگر شهرسازی درست اجرا شود خیلی از معضلات شهر ما از جمله ترافیک و هزینه‌هایی که شهرداری با آن مواجه است کاهش پیدا می‌کند.
خب در تمام کلانشهرهای کشور، کمیسیون تخصصی شهرسازی سالیان سال است که در حال فعالیت است ولی در شهر رشت کمیسیون عمران و شهرسازی با یکدیگر تلفیق بودند و موضوع شهرسازی ذیل عمران قرار داشت، به هر حال به علت جاری بودن یک سری از موضوعات همیشه از شهرسازی غافل می‌ماندیم و نظارت و عملکرد مورد نیاز در این حوزه وجود نداشت.
خب در همین یک سالی که از شورای ششم گذشت مجموعه‌ی اعضای شورای شهر در این موضوع که باید کمیسیون شهرسازی مثل شهرهای دیگر تشکیل شود تا بتواند بر عملکرد حوزه معاونت شهرسازی بهتر نظارت کند.
نه پیشنهاد بنده نبود ولی پیشنهاد چهار پنج نفر از اعضای شورای شهر بود و امروز هم که پیش شما هستیم برنامه‌های خوبی را در حوزه‌ی شهرسازی پیگیری می‌کنیم برنامه‌هایی که تمام شهرها سال‌ها انجام دادند ولی در شهر رشت در این حوزه کمتر دقت و نگاه وجود داشت.

لطفا بصورت مختصر توضیح دهید این کمیسیون چه اهدافی را دنبال می‌کند؟
کمیسیون شهرسازی از صدور پروانه ، پایان کار، انگیزه برای سرمایه گذار، ورود در حوزه سرمایه‌گذاری و همه‌ی موارد را در حوزه شهرسازی بررسی می‌کند، امروز یکی از چالش‌هایی که داریم این است که بدون برنامه‌ریزی در حوزه شهرسازی، شهر ما ساخته می‌شود و آن وقت آن محله نیاز به فضای سبز و فضای آموزشی و خیابان و همچنین رفع ترافیک دارد ولی اگر حوزه شهرسازی بتواند با برنامه‌ی مشخص، ساختمان سازها را هدایت کند و به آنها برنامه بدهد و شهر با برنامه‌ریزی‌هایی که تدوین شده توسعه پیدا کند خیلی از مشکلات شهر رشت حل می‌شود و بیشترین درآمد شهرداری یعنی تقریبا ۸۰درصد درآمد شهرداری از حوزه سازندگان است و شهر از آن طریق اداره می‌شود ولی این موارد در هیچ‌ کجا دیده نمی‌شود!
یعنی الان برای سازنده‌ای که در واقع سرمایه‌گذار است و سالیان سال در شهر ساختمان می‌سازد، در حوزه معاونت شهرسازی برنامه‌ای وجود ندارد و در همه‌ی شهرها به سازندگان به چشم یک فرد متخصص نگاه می‌شود و به دغدغه‌های آنها پرداخته می‌شود.
اگر همین حالا قصد احداث یک استخر را داشته باشید و برای گرفتن پروانه‌ی آن اقدام کنید و به شدت هم از شهرداری پیگیر این موضوع باشید حداقل چهار الی پنج ماه معطل گرفتن پروانه می‌شوید!خب همین یکی از عواملی است که حوزه ساخت و ساز در شهر رشت با کندی مواجه شود و باید برنامه ریزی کنیم تا این مدت زمان به دو ماه تا یک ماه و نیم برسد!ما اولین اقدامی که انجام دادیم بحث کمیته نما است و خیابان‌ها باید یک نمای خاص داشته باشند.
در شهر ما طرحی حدود سی سال قبل در خیابان معلم اجرا شد که آن ایجاد رواق بود و امروز خیابان معلم بخاطر آن طراحی، یکی از بهترین خیابان‌های شهر رشت است اما در دیگر نقاط شهر شما ساختمانی با هرگونه شکل و نما و رنگی که دلخواهتان باشد را می‌سازید و اینگونه شهر نه همسو با اقلیم ما ساخته می‌شود و نه بحث ایمنی را رعایت می‌کنند.
این موارد در بحث شهرسازی بسیار پر رنگ هستند و دنبال می‌کنیم این موضوعات را و ان‌شاءالله که بتوانیم قاب لازم را در حوزه شهرسازی برای شهروندانمان ایجاد کنیم.

بنظر شما گستردگی نماهای شبه رومی در شهر به چه علت است؟ به علت کم هزینه بودنه یا بی‌اهمیت بودن نما برای مهندس؟
بخاطر اینکه رها شده است و شهرداری هیچگونه برنامه‌ای ندارد و تا الان به این موضوع با دقت نگاه نکرده‌ایم و سازنده هر آن چیزی که سلیقه‌ی شخصی خودش بوده را ساخته و اصلا بحث هزینه مطرح نیست! و سازنده‌ها از هر نمایی که دلخواهشان است استفاده می‌کنند و این موضوع یک مسئله شخصی بود! شهرداری هم در این خصوص هیچ برنامه‌ای نداشت و سازنده را ملزم به ساخت نماهای خاصی نمی‌کرد و هیچ محدودیتی از این بابت وجود نداشت، سازنده مطابق سلیقه‌ی خودش کار را پیش می‌برد و به همین علت به مرور زمان با ساختمان‌های عجیب و نامتقارن در سطح شهر روبه‌رو می‌شدیم.

آیا کمیسیون شهرسازی قدرت وضع قانون و جلوگیری از نماهای رومی را دارد؟یا اصلا نباید جلوی این کار گرفته شود؟

حتما توانایی وضع قانون را داریم اما در بحث جلوگیری از نماهای رومی نمی‌توانم بطور قطع بگویم چه اتفاقی خواهد افتاد! از متخصصین حوزه معماری در دانشگاه و نظام مهندسی و همچنین دوستان ما در بحث گردشگری دعوت کردیم که در واقع یک اتاق فکری تشکیل دهیم که اگر قرار است شورا یک مصوبه‌ای بدهد با خرد جمعی باشد نه اینکه چهار پنج نفر از شورای شهر که عضو کمیسیون هستند یک تصمیم مستقل بگیرند! که قطعا عاقلانه نخواهد بود.
انتظار داریم از همه صاحب نظران مشورت گرفته و جمع‌بندی این مشورت را به عنوان مصوبه‌ای که شهرداری باید آن را اجرا کند ابلاغ خواهیم کرد.

معماری ایرانی اسلامی و حیاط‌دار بودن منزل چه اهمیتی برای شما و کمیسیون دارد؟و آیا طرحی در این خصوص تهیه و تدوین شده است؟!
بالاخره یک سری محدودیت‌هایی هم وجود دارد و الان در بحث قیمت مسکن باید به شکلی مصوبه‌ را تدوین کنیم تا تورم و گرانی برای مردم شهر نداشته باشد و نمی‌توانیم در این خصوص تصمیمی بگیریم.
اینکه چه اتفاقی باید در حوزه‌ی ساخت و ساز و بحث شهرسازی شهر رشت بیافتد را به دوستان گفتیم تا در این خصوص کار کنند تا در نهایت به یک جمع‌بندی برسیم.

میراث فرهنگی وظیفه‌ی حفظ بافت تاریخی شهری را به عهده دارد، اما آنطور که پیداست در انجام وظیفه‌اش به مشکل خورده است! بطور مثال اگر به ساغریسازان که قدیمی‌ترین محله شهر ماست مراجعه کنید متوجه خراب شدن سقف بعضی‌ از خانه‌های تاریخی می‌شوید، آیا کمیسیون شهرسازی برای بافت تاریخی هم برنامه‌ای دارد؟
این مواردی که شما گفتین به حوزه دولت مرتبط است و در سال بودجه دولتی برای آن تعیین می‌شود و از حدود اختیارات شورای شهر خارج است و در اختیار نمایندگان مجلس قرار دارد که این موضوع را پیگیری کنند و قانون چنین اختیاراتی را به کمیسیون شهرسازی نداده است تا آثار تاریخی شهر را مرمت کنیم.

همانطور که واقف هستین، معماری به سبک ایرانی اسلامی و تاریخی شهر رشت نیازمند مصالح خاصی است که به سختی قابل تهیه هستند! آیا برای سهولت دسترسی به این مصالح برنامه‌ای دارید یا اصلا وظیفه‌ای در این موضوع ندارید؟
ما در حدود اختیارات قانون به ما داده می‌توانیم صحبت کنیم و این موضوع مصالح و بافت تاریخی زیر مجموعه شورا و شهرداری نیست تا بتوانیم ورود کنیم. حالا ممکن است به عنوان شهروند یا نماینده‌ی مردم شهر این موارد را مطرح کنیم و نقد داشته باشیم و هشدار و تذکر بدهیم که به داد بافت تاریخی شهر برسید ولی اینکه ما در شورا بتوانیم قانونی رو مصوب کنیم که لازم الاجرا باشد در حدود اختیارات ما نیست.

از چه کسانی برای طراحی ساختمان‌های مورد نظر کمیسیون شهرسازی استفاده می‌کنید؟! دانشجویان هم میتوانند بخشی از جامعه هدف شما باشند؟
نخیر، کمیته نما در واقع از کارکنان شهرداری تشکیل خواهد شد نه از شورای شهر! ما در زمان صدور پروانه در هر منطقه‌ای کمیته‌ای تشکیل خواهد شد به نام کمیته نما و برای سازنده تعیین می‌کنیم که هر خیابان چه نمایی باید داشته باشد و به آنان گفته می‌شود در صدور پروانه باید نمای خود را مشخص کرده باشید و اگر خارج از نمای مصوب آن خیابان بسازید پایان کار به شما تعلق نمی‌گیرد!
و حتی زمانی که نقشه را آماده کردند حتما باید طراحی نما را هم داشته باشند!
در کمیته نما در واقع ما حتما از مشاوری در حوزه شهرسازی که شهرداری تعیین می‌کند استفاده می‌کنیم و در آنجا مصوب می‌کنیم که محله‌ها و خیابان‌ها با چه نماهایی باید شکل بگیرد تا بحث چشم نوازی و یکپارچگی و سیما منظر را حفظ کنیم.
نه اینکه من عضو شورا بگویم من به شما اجازه می‌دهم نمای دلخواهم را بسازید و یک قانون یکپارچه مصوب می‌کنیم و از دانشجویان و اساتید دانشگاه ممکنه در جایی که مشاور قصد دارد طرحی را ببیند به ما کمکی کنند یا مثلا بیایم از صاحب نظران استفاده کنیم ولی آن طرحی که مشاور شهرسازی ما تایید کرده لازم الاجرا است.

بنظر شما ساختمان سازان رشتی را چطور می‌توان ترغیب کرد تا به معماری ایرانی اسلامی رو بیاروند؟
وقتی مصوب باشه باید اجرا کنند و دیگر «پایان کار» نمی‌گیرند!
قطعا نماهایی که با اقلیم ما سازگاری داشته باشد مصالح آن‌ها هم موجود هستند.

ممنون از شما
امیدوارم در انجام وظیفه‌ای که به عهده دارین موفق باشید.

۱۴۰۲/۰۶/۲۶